puh. 09 - 4289 0048

hairglamour@hiustenpidennykset.com

 

Hiustenpidennysten historia

Aikamatka hiustenpidennysten historiaan

Hiustenpidennykset saattavat tuntua suhteellisen tuoreelta ilmiöltä mutta todellisuudessa hiuslisäkkeitä on käytetty jo aikojen alusta asti. Ensimmäiset hiuslisäkkeet kantautuvat niinkin kauas historiaan kuin muinaiseen Egyptin Predynastic aikakaudelle 3400 eKr. He käyttivät peruukkeja, ompelulisäkkeitä ja lettejä, jotka valmistettiin muun muassa aidoista hiuksista, lampaanvillasta ja vihanneskuiduista. Aidoista hiuksista valmistetut peruukit ja lisäkkeet olivat hyvin kalliita ja niihin oli varaa vain ylimmistöllä. Vähemmän varakkaat joutuivat tyytymään halvempiin materiaaleihin ja kiinnittämiseen käytettiin esimerkiksi pihkaa ja mehiläisvahaa. Kirkkaat värit kuten sähkösininen, punainen ja kulta olivat hyvin suosittuja mustan lisäksi. Värjäykseen käytettiin muun muassa hennaa. Peruukkien- ja lisäkkeiden valmistajat olivat tällöin arvossapidetty ja naisille sopiva, kunnioitettu ammatti.

Kuten kaikki trendit, hiustenpidennystenkin suosio vaihteli ja ne hävisivät välillä vuosisatojenkin ajaksi. 1700-luvulla muodissa olivat puuteroidut peruukit, jotka ilmaisivat korkeaa yhteiskunnallista asemaa. Sekä miehet että naiset käyttivät massiivisia, ampiaispesää muistuttavia peruukkeja ja lisäkkeitä. Hevosenharjasta ja lampaanvillasta punottiin kehikkoja omiin hiuksiin, joiden ympärille kiinnitettiin lisäkkeitä aidoista hiuksista.

Romanttisella ja viktoriaanisella aikakaudella 1800- luvulla kasattiin lettejä ja kiharoita päällekkäin tiukoiksi ja korkeiksi keoiksi. Lisäkkeet elivät tällöin kukoistuskauttaan ja olivat niin suuressa suosiossa että esimerkiksi vuonna 1873 Britannia maahantoi Ranskasta 102 tonnia aitoa hiusta sen valtavan kysynnän vuoksi. Sekä miehet että naiset käyttivät hiuslisäkkeitä, ja ne koettiin vaurauden ja kauneuden symbolina.

1900-luvun alussa vallitsi Pompadour-tyyli, joka muistutti teekannua pään päällä. Sen jälkeen muodissa olivat klipsipidennykset, samantapaiset joita käytetään tänäkin päivänä. 20-luvulla lisäkkeiden suosio hävisi ja palasi vasta 40-luvulla, jolloin näyttäviin kiharakampauksiin käytettiin lisäkkeitä kuten myös 60-luvun 'Big Hairin' aikoihin. 70-luvulla vallitsi naturellityyli. 80-luvulla haettiin näyttävyyttä permanenteilla ja tupeerauksilla. Afroamerikkalaiset naiset käyttivät kuitenkin jo silloin ompelupidennyksiä, jotka sittemmin 90-luvulla yleistyivät myös eurooppalaisperäisten naisten keskuudessa. Erilaiset vaha- ja liimasinettikiinnitykset tulivat markkinnoille -80 luvun lopussa. 90-luvulla hiustenpidennykset alkoivat yleistymään kaikkien käyttöön, paljolti eri julkkisnaisten ansiosta jotka alati vaihtoivat hiustyyliään ja loivat näinkin otsikoita.

Hiustenpidennykset ovat olleet osa ihmisen elämää jo kauan. Puuteroidut peruukit ovat onneksi jäänneet kauas historiaan ja tilalle tulleet luonnolliset, huomaamattomat jatkot. Historia kuitenkin kertoo miten tärkeä rooli hiuksilla on aina ollut ihmisen elämässä. Suurinpana muutoksena vuosisatojen aikana voidaan pitää sitä etteivät pidennykset ole enää vain varakkaiden yksinoikeus vaan ovat nykypäivänä kaikkien halukkaiden saatavilla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

*